Кухарочка
НА МАСЛІ ПРЯЖЕНІ, НА ТАРІЛЦІ ОСТУДЖЕНІ
Хрусткі, надзвичайно смачні й духмяні, з соковитою начинкою чебуреки, пишні біляші, рум’яні пиріжки із різними начинками... Хто, скажіть, їх не любить?! Так давайте приготуємо їх вдома, тим більше, що взимку для цього маємо час. А «Кухарчока» для вас, як завжди, вибрала найкращі рецепти.
БІЛЯШІ З МЯСОМ ПО ДСТУ
Для тіста: 330 мл води, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 600 г борошна, 2 ч. ложки цукру і 0,5 ч. ложки солі. Для начинки: по 250 г крупно змелених яловичини й свинини, сіль і чорний мелений перець за смаком, одна велика цибулина і 70 мл холодної, навіть крижаної води.
Приготуйте із перелічених інгредієнтів дріжджове безопарне тісто і залиште його у теплому місці на 1,5 години сходити. Тим часом приготуйте начинку. Перекрутіть м'ясо на м’ясорубку з крупною решіткою, цибулю дрібно покришіть ножем, посоліть, поперчіть і улийте добре охолоджену воду. Усе ретельно вимішайте і відбийте. З тіста сформуйте кульки, кожна вагою 40 г, розкачайте їх і на середину кожної покладіть 48 г фаршу. Зліпіть краї коржика так, щоб у центрі біляша залишалася невелика дірочка. Обсмажуйте у фритюрі. Біляші з м'ясом кладіть у добре розжарену олію вниз отвором, і смажте з обох боків до повної готовності.
ПИРІЖКИ ВОКЗАЛЬНІ
Для тіста: 250 мл розсолу (можна замінити водою), 250 мл відвару картоплі, по 1 ч. ложці солі й цукру, 7 г сухих дріжджів, 4 ст. ложки олії, 800 г борошна. Для начинки: 4-5 картоплин, сіль, перець, паприка, 1 велика цибулина, олія для фритюру.
У мисочку улийте розсіл, картопляний відвар, додайте солі й цукру. Потім додайте сухі дріжджі і 4 ст. ложки олії, розмішайте вінчиком і усипте просіяне борошно. Замісіть м’яке еластичне тісто і покладіть у миску, накрийте плівкою і поставте в тепле місце, аби тісто сходило (приблизно на 40 хвилин). Тим часом приготуйте начинку. 4-5 картоплин почистіть і відваріть у підсоленій воді. Готову картоплю помніть товкачиком і додайте до неї за смаком сіль, чорний мелений перець, паприку і одну велику цибулину, накришену кубиками й підсмажену на олії. Начинку добре вимішайте і охолодіть до кімнатної температури. Коли тісто підійде, добре вимісіть його і розділіть на кульки. Кожну кульку злегка розкачайте і у центр покладіть начинку. Зліпіть краї. Посмажте з обох боків на сковорідці у великій кількості олії. Готові пиріжки викладайте на паперовий рушник, аби всотався зайвий жир. Пиріжки виходять пишними, рум’яними з хрусткою скоринкою.
ЧЕБУРЕКИ З ДИТИНСТВА
Для тіста: 0,5кг борошна, 1 ч. ложка солі, 50 мл олії, 150 мл окропу (або трохи більше, це залежить від борошна). Для начинки. 250 г фаршу, цибулина середнього розміру, сіль, перець, вода або бульйон (скільки візьме), фарш має бути рідким, але не текти. Олія для смаження.
У миску з борошном додайте сіль, олію і окріп. Розмішайте спочатку виделкою, а потім рукою. Вимісіть круте, пружне тісто. Покладіть у поліетиленовий кульок на 30 хв. Тим часом приготуйте фарш. До фаршу додайте натерту на крупну терку одну велику цибулину, а також перець, сіль і воду або бульйон, щоб фарш був соковитим. Дайте фаршу хвилин 15 постояти. З тіста поробіть кульки грамів по 50 і кожну тонко розкачайте. Викладіть на край розкачаного коржа фарш і сформуйте чебурек, ретельно защипавши краї. Зробіть кілька чебуреків і поставте на плиту глибоку сковороду з олією. Добре прогрійте олію і опустіть у неї один-два чебуреки. Смажте до золотистої скоринки з обох боків на середньому вогні, аби м’ясо всередині встигло приготуватися. Перевертайте чебуреки на другий бік обережно, аби не порвати. Завдяки заварному тісту чебуреки виходять ніжними, хрусткими і соковитими.
Насолоджуйтеся!