Овес – лікар від природи
Овес завжди застосовувався в народній медицині. Крупа та борошно зерен вівса містять велику кількість крохмалю та білків, а також цукор, жири, мінеральні солі й інші речовини та використовуються як дієтичне харчування.
Настоянки, водні витяжки й інші препарати з соломи вівса рекомендуються як стимулятори при безсонні, розумовому виснаженні, фізичній втомленості. Ванни з відваром вівсяної соломи допомагають при ревматизмі, подагрі, ішіасі й деяких шкірних захворюваннях. Солома вівса використовується як протидіабетичний, потогінний, сечогінний і жарознижувальний засіб.
Для кого корисний відвар чи настій вівса? Та, певно, для всіх.
* Відвар вівса просто необхідний для зміцнення нервової системи, серця, легенів, поліпшення стану крові й обміну речовин.
* Відвар вівса сприяє обміну речовин в організмі, лікує виразкову хворобу шлунка, хронічний гастрит (причому незалежно від кислотності). Особливо корисний при хронічному гепатиті та панкреатиті.
* Відвар вівса має протизапальну та сечогінну дію, його п’ють при набряках і водянці живота ниркового походження, запаленні нирок і сечового міхура.
* Відвар вівса – сильний потогінний і жарознижувальний засіб при застуді. Лікувальний ефект виявляється найкраще, якщо поєднати прийом відвару зерен із ваннами з відвару вівсяної соломи. Відвар вівса, підсолоджений медом, дають дітям і дорослим при кашлі.
При захворюваннях печінки
1-2 скл. зерна заварити в 1 л окропу, настояти 20 хв. Вживати по 0,5 скл. 3 р. на день.
Для зміцнення організму
1 скл. вівсяної крупи залити 1 л окропу та варити до густоти рідкого киселю. Влити у відвар таку ж кількість молока та знову прокип’ятити. Після охолодження розчинити у відварі 3 ст. л. меду. Пити напій теплим по 1 скл. 2-3 р. на день.
Для нормалізації роботи шлунка, підшлункової, печінки, нирок.
3 скл. неочищеного вівса залити 3 л води, варити на слабкому вогні 3 год. Процідити та зберігати в холодильнику. Пити теплим по 0,5 скл. за годину до їди. Крутий відвар знімає будь-яке запалення, виводить шлаки.
При розладах травного тракту, проносах
2 ст. л. вівсяного борошна на 1 скл. кип’яченої води – кип’ятити на слабкому вогні до отримання густої маси. Пити теплим по 0,5-1 скл. 3 р. на день до їди.
При хворобах щитоподібної залози, нирок
1 скл. зерен вівса залити 5 скл. холодної води, варити на повільному вогні до половини первісного об’єму, процідити. Додати 4 ч. л. меду та знову прокип’ятити. Відвар пити теплим по 1 скл. 3 р. на день за 1 год. до їди.