Кухарочка
Булгур він і в Африці булгур
А чи знаєте ви, що це таке і з чим його їдять? Це крупа, яку добре знають у країнах Близького Сходу, Балкан і Середземномор'я. Виготовляється вона методом вологої термічної обробки з пшениці молочної стиглості. Її традиційно використовують у начинках і як гарнір в кулінарії Вірменії, Середземномор'я, Азії та Індії. Не так давно потрапив булгур і на ринок України. Крупа порівняно недорога, а страви з неї виходять смачні й доволі калорійні. Ось кілька рецептів.
Найпростіша каша
Суху крупу переберіть і обсмажте на олії. Після чого перекладіть її в каструлю, залийте водою (співвідношення 1:2) і доведіть до кипіння. Вменшіть подачу газу, накрийте кришкою і варіть 15 хвилин. Ця найпростіша страва має неймовірний аромат і приємний горіховим присмак.
Каша з сухофруктами
100 г вершкового масла, 400 г крупи, 150 г кураги, жменя родзинок і 50 г сушеної вишні, 2 ст. ложки меду, сік одного лимона, 50 г фісташок.
У гарячій воді замочіть курагу, родзинки й вишні. А тим часом у сотейник покладіть половину масла і поставте на вогонь. Всипте крупу і тушкуйте 3 хв., постійно помішуючи. Додайте води, щоб покрила булгур на 2 см, і доведіть до кипіння. Варіть кашу 15 хвилин. Через 30 хв. Воду, в якій замочені сухофрукти, злийте, промийте їх і наріжте. Розтопіть у сковороді решту вершкового масла, покладіть шматочки сухофруктів і обсмажуйте 3 хвилини. Влийте в сковороду мед, лимонний сік, покладіть фісташки і тушкуйте ще пару хвилин. Вміст сковороди перекладіть у каструлю з кашею, перемішайте і залиште під закритою кришкою на кілька хвилин. Каша ця смачна як гаряча, так і холодна.
Суп нареченої
2 л овочевого бульйону, по 100 г булгуру й сочевиці, 50 г вершкового масла, ріпчаста цибулина, мелений гіркий червоний перець, мелена паприка, томатна паста, 1 ст. ложка вершкового масла.
У глибокому сотейнику розігрійте масло. Цибулину дрібно покришіть і обсмажте. Додайте по дрібці гіркого перцю і меленої паприки, перемішайте. Покладіть 1 ст. ложку томатної пасти і тушкуйте хвилину. Розігрійте овочевий бульйон і залийте ним вміст сотейника, доведіть до кипіння. Додайте булгур і сочевицю і варіть іще 20 хвилин. Суп доведіть до смаку сіллю і перцем, накрийте кришкою, вимкніть вогонь і залиште на 15 хвилин. Приготуйте заправку: розтопіть вершкове масло і обсмажити в ньому трішки меленої паприки і гіркого перцю. У порційні тарілки налийте суп, додати заправку і листочки м'яти. У Туреччині цю страву називають «Суп нареченої» і подають на весілля.
Смачного!