Заваріть його правильно!
Чай є одним з найпопулярніших напоїв у світі. Десятки досліджень показали, що він володіє різними перевагами для здоров’я, в числі яких профілактика багатьох хронічних захворювань. Але… заварювати його слід правильно. Інакше від користі не залишиться й сліду…
Занадто гаряча вода
Багато експертів сходяться на думці про те, що чай не можна заварювати водою, яка щойно закипіла. Справа в тому, що вона вбиває смакові властивості чайного листя, роблячи напій гірким. Крім того, гаряча вода може руйнувати делікатні антиоксиданти - катехіни, які і роблять його таким корисним.
Однієї температури води, придатної для приготування всіх видів чаю, не існує. Наприклад, зелений чай варто заварювати при температурі не вище 85 градусів за Цельсієм, а чорний можна заварити при 95 градусах. Найкраще знімати чайник з вогню, коли вода тільки починає пузиритися.
Занадто довго заварюється
Фахівці радять позбутися від звички «заварити чай і забути про нього». Як і температура води, тривалість заварювання залежить від виду чаю. Білий чай повинен настоюватися від однієї до трьох хвилин, зелений - три хвилини, а чорний - три-п’ять хвилин. Якщо чекати надто довго, то в напої почнуть вироблятися дубильні речовини, що негативно позначиться на травленні.
Занадто мало заварюється
Якщо чай не встиг досить настоятися, є ризик не отримати від нього ніякої користі. У залежності від хімічного складу чаю, сполуки починають вивільнятися на певних етапах процесу заварювання. Перші з’єднання, які з’являються після занурення чайного листя в воду, впливають на аромат і смак чаю. Після цього вивільняються корисні мікроелементи - флавоноїди і поліфеноли, а також кофеїн. Потім «виходять» важчі мікроелементи і гіркі таніни. Якщо заварювати чай швидко, можна упустити всі його переваги.
Чай в пакетиках
Такий чай може бути дуже зручний, але для здоров’я це далеко не найкращий варіант. Вся справа в тому, що зазвичай в нього кладуть зламані чайні стебла і листочки. Ці подрібнені продукти містять менше ефірних масел і виділяють більше гірких танінів, ніж цільнолистовий чай. Більш корисною альтернативою може стати чай в «пірамідках». Як правило, це чаї більш високої якості, а пакет спеціально розроблений для забезпечення оптимального доступу води. Він також має перевагу перед традиційними чайними пакетиками, оскільки останні часто являють собою оброблений папір, який може виділяти в напій шкідливі хімічні речовини.