Тягне на гостре
Якщо чогось бракує в організмі, то він сам вкаже на потрібні продукти. Коли хочеться гострого, це може бути ознакою збою і йому потрібні речовини для відновлення. Вони допомагають налагодити нормальну роботу органів і систем. Отже, чого не вистачає в організмі, якщо хочеться гострого?
В основі пекучих продуктів знаходиться алкалоїд капсаїцин, який і створює «горіння» в роті при великому дозуванні. Він впливає на слизову оболонку шлунку і верхні дихальні шляхи, допомагаючи поліпшити роботу організму.
У чорному перці міститься пеперин, в часнику — глікозид аліцин, а в гірчиці або хріні — аллілова гірчична олія. Вони допомагають поліпшити метаболізм, який може привести до скидання зайвої ваги, покращують травлення. За рахунок пекучих речовин посилюється апетит, активно працює шлунок.
Організм може вимагати гострого, якщо не вистачає аскорбінової кислоти, яка є в стручковому перці. Вона допомагає протистояти інфекційним захворюванням, застудам і покращує імунітет.
Речовини, що знаходяться в гострих продуктах, добре впливають на серцево-судинну систему. Щоб розширити судини, організм може вимагати чогось гострого. Це допомагає знизити артеріальний тиск, налагодити роботу серця. Пекучі речовини здатні зменшувати в’язкість, за рахунок чого кровообіг поліпшується і менше стає поганого холестерину. Впливає він і на стан стінок капілярів, зміцнюючи їх.
Навіть при нестачі позитивних емоцій організм буде вимагати пекучих речовин. Коли людина з’їдає гостре, починає вироблятися гормон щастя — ендорфін. Він допомагає заспокоїтися, розслабитися, уникнути стресу, що сприятливо позначається на нервовій системі.
Гострий перець або інша їжа з пекучим смаком здатна підвищувати температуру тіла. При безсонні діє як розслаблюючий засіб. Зігріваючись, знімається спазм і напруга м’язів, що призводить до швидкого засипання.
Але серед безлічі позитивних властивостей гострої їжі є і застереження. Якщо вживати її у великих дозах, можуть порушитися смакові якості і важко буде розрізняти інші харчові відтінки. Пекучість може викликати печію, тому що виділяється багато шлункового соку. Постійне подразнення стінок шлунку може привести до гастриту.
Бажання з’їсти гостре, яке проявляється зрідка, вважається нормою. Але якщо на гостре тягне постійно, то потрібно звернутися до фахівців.