Не весь шоколад однаково корисний
Питання про користь шоколаду в науковому середовищі обговорюється дуже активно і є неоднозначним. Противники цього продукту вказують на високий вміст цукру і широко поширені алергічні реакції. Захисники, посилаючись на численні дослідження, говорять про його користь для серцево-судинної системи, здатності знижувати рівень гормону стресу кортизолу, позитивну дію на нервову систему і метаболічні процеси. Крім того, в шоколаді безліч корисних вітамінів і мікроелементів.
Та незважаючи на протиріччя, всі фахівці сходяться на думці, що у вживанні шоколаду ключовими є два фактори - якість і кількість. Так, наприклад, не варто розраховувати на велику користь від шоколаду в складі якого є пальмова олія, амортизатори або інші хімічні добавки. Користь шоколаду, в якому всього 30% какао, теж сумнівна.
Найкориснішим вважається гіркий шоколад з мінімальним вмістом цукру. Крім останнього, в складі повинні бути тільки какао-боби і какао-масло. Такий продукт по праву можна вважати корисним за умови, що його споживання обмежена. Сьогодні безпечною нормою споживання гіркого шоколаду вважається 30-50 гр. в день в залежності від характеру діяльності і фізіологічних особливостей.
До речі, гіркий шоколад вважають найкращою насолодою для людей, що худнуть – шматочок шоколаду містить зовсім небагато цукру, зате принесе задоволення, підніме настрій і допоможе насититися вітамінами.