Кухарочка
ФАРШИРУЄМО ОВОЧІ
Щедра літня пора, - достигає городина, вдосталь зелені. «Кухарочка» кілька номерів тому вже давала рецепти фарширування картоплі й кабачків. Нині дійшла черга до перців і баклажанів, бо вже настала і їхня пора. А на десерт у спеку радимо торт-морозиво.
ПЕРЕЦЬ
4 великі болгарські перці, 2 цибулини, по 4 морквини і стебла селери, 1 пучок петрушки, 2-3 зубчики часнику, 400 г томатів, 1 ч. ложка меленого коріандру, сіль, чорний мелений перець - до смаку, олія.
Моркву і селеру наріжте тонкими брусочками, а цибулю - півкільцями. Обсмажте овочі на олії. Томати подрібніть у блендері. У болгарського перцю видаліть серцевину і насіння. Петрушку дрібно посічіть і змішайте з засмажкою. Туди ж покладіть вичавлений часник. Посоліть і поперчіть. Перець нафаршируйте овочами, викладіть у каструлю з товстим дном і залийте томатним пюре, покладіть стебла петрушки і коріандр, посоліть. Поставте на середній вогонь і дайте закипіти. Накрийте кришкою і готуйте перець півгодини, на мінімальному вогні, періодично перевіряючи, чи не википіла підлива. Якщо її буде мало, розведіть 3-4 ложки томатної пасти у склянці води і залийте в каструлю з невеликою кількістю коріандру. Подавайте перець у соусі, в якому він тушкувався.
БАКЛАЖАНИ
4 баклажани (15-17 см завдовжки), 2 великі цибулини, 1 банка (400 г) червоної консервованої квасолі у власному соку, 100 г очищених волоських горіхів, 1 пучок свіжої петрушки, 4 зубчики часнику, мелений мускатний горіх - на кінчику ножа, сіль, чорний мелений перець - до смаку, 4 ст. ложки олії + для смаження і для запікання.
Баклажани розріжте вздовж навпіл і акуратно видаліть м’якоть таким чином, щоб залишилися «човники» з товстими стінками. У квасолі злийте рідину. Додайте до неї волоські горіхи, петрушку, часник і подрібніть у блендері до стану пюре. Посоліть і поперчіть. Викладіть начинку в половинки баклажанів і полийте кожну з них чайною ложкою олії. На деко для запікання налийте трохи олії і води. Посоліть. Викладіть туди баклажани. Запікайте їх у духовці розігрітій до 180 градусів 25 хв. М’якоть, витягнуту з баклажанів, посічіть. Цибулю наріжте маленькими кубиками. Обсмажте все до золотистого кольору. Посоліть і поперчіть. Додайте мускатний горіх. Готові баклажани розкладіть на тарілки. Зверху викладіть засмажку. За бажання можна посипати баклажани свіжою зеленню, подрібненими горіхами або зернами граната.
ТОРТ-МОРОЗИВО
Це найкорисніше морозиво у світі! Жодного грама цукру - лише ягоди і натуральний йогурт.
200 г бананів, по 250 г полуниць, малини та чорниць, 16 ст. ложок натурального йогурту.
У довгу вузьку форму або пластмасовий контейнер покладіть папір для випічки. У блендері збийте полуниці, додайте 4 ст. ложки йогурту. Перелийте суміш у форму і поставте в морозилку на 20-30 хв.
Вимийте блендер і збийте в ньому банани з 4 ст. ложками йогурту. Зробіть другий шар торта і поставте його в морозилку на 15 хв. Повторіть те ж саме з малиною та чорницями і рештою йогурту. Перед подачею на стіл потримайте торт у морозилці півгодини-годину. Подавайте зі свіжими фруктами або медом.
Смачного!