Кухарочка
Готуємо смачно
Готуйте з любов'ю і у вас все буде смачно. Не бійтеся експериментувати, навіть, якщо з першого разу не все вдається ідеально. Із часом відшліфуєте майстерність, а можливо, вигадаєте й свої авторські рецепти.
ПИВНИЙ СУПЧИК
По 100 г масла й борошна, 800 мл пива, по дрібці кориці й мускатного горіха, 1 ч. ложка свіжого тертого імбиру, кмин, сіль та перець до смаку, 250 мл вершків, кружальця лимона.
У каструлі розтопіть масло, додайте борошно і прогрійте до рум’яності борошна. Улийте в каструлю пиво, доведіть до кипіння, додайте приправи і варіть на повільному вогні 20 хв. Додайте вершки і проваріть на маленькому вогні ще 5 хв. Готовий суп прикрасьте кружальцями лимона. Подавайте зі свіжим пшеничним хлібом.
ФАРШИРОВАНА КАПУСТА
На 800 г білокачанної капусти – 3-4 морквини, 2 корені петрушки, 3 цибулини, 1 яйце, 3 ст. ложки пшона і смальцю, 0,5 скл. бульйону, сіль, перець - за смаком. Для поливання - 1,5 скл. грибного соусу.
Білокачанну капусту обчистіть, виріжте качан, залийте підсоленим окропом, варіть 15-20 хвилин до напівготовності. Відцідіть воду, розгорніть великі листки капустини й покладіть між ними фарш. Потім стисніть їх, покладіть у сотейник або каструлю, зверху полийте жиром і поставте в духовку, щоб зарум'янилася. Підлийте бульйон, накрийте кришкою й тушкуйте до готовності.
Приготування фаршу. Обчищену й промиту моркву та петрушку наріжте невеликими кубиками, припустіть до готовності, змішайте з розсипчастою пшоняною кашею, нарізаною й злегка обсмаженою цибулею, а потім заправте сирим яйцем, перцем і сіллю.
Подаючи, готову капусту наріжте на порціонні шматки, полийте грибним соусом і притрусіть зеленню петрушки.
ПЛОВ ІЗ ГАРБУЗОМ
На склянку рису – 300 г гарбуза, дві цибулини, олія, сіль, родзинки і цукор за смаком.
Цибулю подрібніть і підсмажте на олії, додайте рис і злегка підсмажте його. Туди ж додайте шматочки гарбуза, нарізаного кубиками. Розмішайте, залийте водою, щоб вона трохи покрила рис, посоліть і додайте цукор за смаком. Щільно накрийте кришкою. Після того як закипить, уменшіть вогонь і варіть 30 хвилин. Якщо помітите, що рис і гарбуз ще сируваті, а вода майже википіла – додайте трохи окропу, але не розмішуйте, інакше рис злипнеться і замість плову вийде каша. Можна додати ще й родзинок. Для цього вимийте третину склянки родзинок, покладіть їх на розжарену із олією сковороду і, коли вони набухнуть, полийте плов ними перед подачею на стіл.
Смачного!