Кухарочка
Для гостей - пляцок!
На Галичині пляцок - це кондитерський виріб, що поєднує в собі коржі, креми та начинки. Дуже схожий на торт, але простіший у виконанні. Подають пляцки на свята й урочистості, на одній тарілі відразу кілька видів.
Тож, любі читачки, якщо вам під силу спекти торт або пиріг, то й із пляцком ви упораєтеся!
«Пані Валевська»
Тісто: 250 г борошна, 1 ч. ложка з гіркою розпушувача, 50 г цукру, 100 холодного вершкового масла, 3 жовтки. Крем: по 1 ст. ложці борошна і крохмалі 250 мл молока, 50 г цукру, 1 жовток, 1 пакетик ванільного цукру, 100 г вершкового масла. Меренга: 4 білки, 125 г цукрової пудри, 1/2 ст. ложки крохмалю. Додатково: 225 г смородинового варення, 60 г подрібнених горіхів.
200 г борошна і нарізане на шматочки холодне масло перетріть руками. Додайте розпушувач, цукор і жовтки. Замісіть тісто, за потреби підсипаючи решту борошна, Якщо тісто розсипається і не утворюється грудка, улийте ложку води.
Прямокутну форму (20x30 або 25x30) застеліть папером для випічки, щоб край трохи виступав за бортики. Тісто розкачайте і перенесіть у форму. Розподіліть його по всій формі і змастіть варенням. 4 білки збийте з цукровою пудрою. Додайте крохмаль, перемішайте. Рівним шаром викладіть збиті білки на тісто з варенням. Притрусіть горіхами. Випікайте при 180 градусах 40 хв. Якщо білки почнуть підгоряти, накрийте їх фольгою. Крем. У маленьку каструльку налийте молоко, додайте цукор, ванілін, жовток, крохмаль і борошно. Перемішайте. Варіть на малому вогні до загусання, постійно помішуючи, Дайте охолонути. Тим часом охололий корж обережно вийміть із форми, розріжте вздовж на 2 рівні частини. Збийте вершкове масло. По ложці додавайте до нього вистиглий крем, постійно збиваючи. Змастіть готовим кремом половину коржа, а зверху накрийте другою половиною, трохи притисніть і поставте в холодильник.
Галицький з маком
Тісто 1: 5 яєць, 200 г цукру, 3 ст. ложки крохмалю, 7 ст. ложок борошна, 2 ч. ложки розпушувача, 4 ст. ложки оцту. Тісто 2 (макове): 2 яєць, по 1 скл. цукру і сметани, 2 скл. маку, 1,5 скл. борошна, 1 ч. ложка соди.
Тісто 1 складається з двох частин: перша частина – 4 білки збийте зі 100 г цукру в пишну масу, додайте 1 ч. ложку розпушувача, злегка перемішайте, додайте по 3 ст. ложці крохмалю й борошна, наприкінці – 2 ст. ложки оцту, злегка вимісіть; друга частина – 4 жовтки, 1 яйце, 4 ст. ложки цукру збийте в пишну масу, додайте 1 ч. ложку розпушувача. Перемішайте, додайте ще 4 ст. ложки борошна, 2 ст. ложки оцту, перемішайте. На лист, змащений маргарином, викладіть тісто з жовтків, а зверху на нього тісто з білків. Випікайте бісквіт при температурі 200-220 градусів. Тісто 2. Яйця і цукор збийте, додайте сметану, у якій розведена сода, вимісіть, додайте борошно, мак, знову перемішайте й випікайте. З’єднайте обидва коржі за допомогою крему. Між ним покладіть тонкий шар ягідного желе. Крем: 300 г масла, 1 б. згущеного молока, 1 апельсин. Масло збийте зі згущеним молоком, наприкінці додайте перемелений на м’ясорубці апельсин (попередньо відваріть його у підсоленій воді 15 хвилин), перемішайте. Прикрасьте на свій розсуд. Або таким кремом: 2 ст. ложки кави меленої + 1 скл. води закип’ятіть. Процідіть через марлю (складену в кілька разів). остудіть. Тоді додайте 3 жовтки, 5 ст. ложок цукру, 3 ч. ложки борошна. Зваріть крем, постійно помішуючи. До холодного додайте 300 гр. масла, 1 ст. ложку коньяку або горілки. Дуже простий і смачний кавовий крем.
Насолоджуйтеся!