Коли копати часник?
Хрусткий часничок прямо з грядки — чудове доповнення до будь-якої страви. Також часник славиться своїми лікарськими властивостями. В епоху інфекцій зжувати головку з грядки — відмінне рішення для підтримання імунітету. А ось для того, щоб зберегти озимий часник на довгі місяці і радіти ним в зимову пору, потрібно правильно зібрати урожай.
Існує кілька ознак, за якими можна визначити: часничок готовий, пора викопувати. Якщо зробити це занадто рано, то овоч, який не набрав потрібної сили, буде дуже погано зберігатися. Тож рано викопаний часник доведеться відразу вживати в їжу. Для зберігання він не підійде.
То коли ж час викопувати часник? У першу чергу, необхідно звернути увагу на листочки рослини. Коли вони почнуть жовтіти і помітно підсохнуть, можна сміливо братися за лопату.
Також придивіться до насіннєвих коробочок на головних стрілках. У момент дозрівання часничку вони тріскаються, а невеликі цибулинки визирають назовні.
А ще потрібно оглянути головну цибулину. Вона придбає фіолетове забарвлення на лусочках. У повністю дозрілого часнику часточки легко відокремлюються один від одного.
Втім, спочатку викопайте кілька кущиків і перевірте, чи дозрів часник. До слова, досвідчені дачники не рекомендують збирати часник після дощу. Він повинен просохнути. Викопувати рослину потрібно лопатою, рвати її руками — погана ідея. Після того, як урожай зібраний, йому слід дати кілька годин на просушку.