Якщо підшункова «бунтує»
При неполадках із підшлунковою залозою потрібно обмежити вживання продуктів, що стимулюють секрецію підшлункової залози, а також уникати жирів. Справа в тому, що ферменти, які розщеплюють в організмі білки, виробляються завдяки не тільки підшлунковій, а й шлунку та кишечнику. А ось засвоєнню жирів сприяє лише підшлункова. Щоб розвантажити хворий органі і дати йому відпочити, краще на деякий час відмовитися від жирів.
При проблемах із підшлунковою також не варто вживати сокогінні продукти: міцні бульйони (причому не тільки м’ясні та рибні, а й вегетаріанські), жирні сорти м’яса та риби, смажені та копчені страви, консерви, ковбаси, бобові, капусту, гострі закуски та приправи, свіжий хліб, морозиво, газовані напої, міцну каву, шоколад.
Їсти потрібно не менше ніж шість разів на день маленькими порціями. Не можна вживати як холодну, так і гарячу їжу – тільки в теплому вигляді. Із рідин рекомендуються лише несолодкий чай і мінеральна вода. При зниженні секреторної функції шлунка мінералку потрібно вживати за 30 хв., при підвищеній – за 1,5 год. до їди.
Слід бути обережними зі свіжими овочами та соками. Нерідко надмірне вживання цих продуктів, особливо соків цитрусових, може спричинитися до порушень у виробленні травних ферментів підшлункової.