Банкуємо
ой, вишеньки-черешеньки, червоні та спілі…
Варення з білої черешні
По 1 кг білої черешні (без кісточок) і цукру, 0,5 скл. води, ванілін за смаком.
Ягоди білої черешні переберіть, промийте і вийміть кісточки. У ємність, в якій будете варити варення, всипте цукор, улийте воду і зваріть сироп. Потім покладіть ягоди, ємність обережно струсіть, щоб ягоди потонули в сиропі, і варіть на помірному вогні до готовності (2-2,5 години). Ванілін покладіть у кінці приготування. Розлийте у стерильні банки і закупорте.
мармелад
2 кг стиглої черешні, 700 г цукрового піску, 1 лимон.
Із підготовленої черешні та з лимона видаліть кісточки. Лимон подрібніть блендером або пропустіть через м'ясорубку. Усе змішайте і поставте варитися на помірний вогонь, поки загусне. Потім невеликими порціями додайте цукор. Усе перемішайте й знову варіть, поки мармелад, який ви готуєте, не загусне. Розкладіть у стерильні банки і закатайте.
У ВЛАСНОМУ СОКУ
Черешня; на літр черешневого соку - 3 грами лимонної кислоти.
Підготовлені найміцніші й найкрасивіші ягоди черешні розкладіть у стерилізовані банки. Із решти ягід видаліть кісточки і вичавіть сік та додайте лимонної кислоти. Поставте сік на вогонь, доведіть до кипіння і залийте ним черешні в банках. Прокип'яченими кришками накрийте банки, а самі банки помістити в каструлю з гарячою водою для стерилізації. Півлітрові банки стерилізують по 20 хв., літрові - по 25, а банки на три літри - 45 хвилин. Після цього все закатайте кришками та остудіть.