Щоб вистачало заліза в крові
Сонливість, депресія, запаморочення, слабість… Часто ми спостерігаємо у себе ці симптоми саме взимку. Періодично вони виникають через нестачу заліза в крові. Але які ще ознаки говорять про знижений гемоглобін і чим потрібно харчуватися в зимовий час, щоб його підняти?
Перш за все, поговоримо про норму. Гемоглобін - залізовмісний білок у крові, і його нестача в зимову пору року може знизити імунітет, викликати слабкість, знизити працездатність і увагу, збільшити ризик виникнення ГРВІ з ускладненнями.
Визначити рівень гемоглобіну можна, здавши кров у поліклініці. Норма гемоглобіну у чоловіків: нижня межа - 120 г/л, верхня - 160 г/л. У жінок - 114 г/л і 150 г/л відповідно.
Але що ж робити, якщо гемоглобін низький? Є гарна новина: існує безліч продуктів, які допоможуть підняти рівень заліза в крові.
Халва
Мало того, що ця східна солодкість корисна для зору й профілактики онкологічних захворювань, у ній міститься величезна кількість заліза, що впливає на рівень гемоглобіну. Наприклад, тахінна халва містить 50 мг на 100 г продукту, а соняшникова - 33 мг. Ласощі готують із перемелених зерен кунжуту, горіхів, насіння соняшника, які самі по собі відмінне джерело не тільки заліза, але й вітамінів Є, В, фосфору, цинку та кальцію.
М’ясо
Кожна людина знає, що взимку треба їсти більше м’яса. Гарний шматок стейка заправить енергією на половину дня, до того ж ви будете менше мерзнути. Головне, білки тваринного походження допомагають прийти в норму клітинам крові. У раціоні завжди мають бути присутніми яловичина, кролик, телятина, печінка, язик. Для підтримки нормального рівня гемоглобіну достатньо 50 г м’яса або субпродуктів на день, а для його підвищення - не менше 100 г на день.
Сушені гриби
Ароматний суп із сушених грибів - не тільки смачний обід, а й відмінний засіб для підвищення кількості заліза в організмі. В 100 г міститься не менше 30 мг цієї речовини. Усього 50 г на день - і показники прийдуть у норму. Якість і безпека грибів - інше питання. Будьте обережні!
Морепродукти
Креветки, молюски, гребінці, кальмари, ікра - у морепродуктах ціле джерело вітамінів, у тому числі й для підтримки гемоглобіну. У магазинах ви знайдете в основному заморожені продукти, однак у такому виді більша частина корисних речовин зберігається.
Пшеничні висівки
Вони містять не менше 15 мг заліза на 100 г продукту, а також вітаміни групи В, які беруть участь у синтезі гемоглобіну. Відмінно підходять для сніданку, але захоплюватися ними не варто. Щоб не заробити проблем із травною системою, рекомендують на день з’їдати не більше 30 г висівок.
Морська капуста
Залізо, що міститься в капусті, запобігає анемії й активує процес кровотворення. У профілактичних і лікувальних цілях достатньо з’їдати на день 2 ч. л.
Буряк
Дуже ефективний натуральний сік або квас із буряка. Вживати його потрібно регулярно. Щоб напій краще засвоювався, після готування рекомендують потримати його півгодини в холодильнику. Для смаку можна додати в нього яблучний або морквяний сік.
Гранат
Унікальний фрукт із безліччю корисних вітамінів. Пити гранатовий сік потрібно регулярно, але в невеликих кількостях. Бажано не купувати в магазині, а зробити його самостійно вдома і вживати у свіжому виді. Гранатом не варто захоплюватися при серйозних проблемах зі шлунком. У цьому випадку краще пити не концентрований сік, а розведений водою.
Вітамінна суміш із сухофруктів і горіхів
Ізюм, чорнослив, курага, волоські горіхи беруться в однаковій кількості, ретельно перемішуються. Суміш, що вийшла, прокручується за допомогою м’ясорубки, доповнюється невеликою кількістю меду. Їсти по 6 ст. л. на день.
Морквяний сік
Свіжий морквяний сік ефективний у справі підйому рівня гемоглобіну. Користь організму принесуть 300-400 мл на день. Його можна змішати з буряковим соком і в однакових пропорціях з медом. Тільки пити не склянками, а потроху 3 рази на день.