Що любить і що не любить шлунок
Любить:
- продукти, котрі не вимагають термічної обробки, а значить багаті на вітаміни на мінеральні речовини. Їжте побільше овочів і фруктів. Робіть різноманітні салати, заправляючи їх рослинною олією;
- тваринну їжу бажано вживати від випадку до випадку;
- варене та парене. Це найбільш прийнятні для шлунка види обробки їжі: вона легко засвоюється, в ній зберігається більше вітамінів і корисних речовин. І ви допоможете в цьому, якщо солитимете їжу в самому кінці приготування;
- спеції та приправи. Шлунок любить їх, але в міру;
- натуральні фруктові соки, мінеральну воду без газу. Особливою популярністю користується крижана вода – завдяки хімічним властивостям кристалічної будови вона заспокійливо діє на слизову шлунка. Ось чому в напої додають шматочки льоду;
- післяобідній відпочинок хвилин на 15-20. Посидьте в неглибокому кріслі або ляжте, підклавши під спину валик.
Не любить:
- переїдання. За нього він мститься відрижкою, печією, гикавкою, розпиранням шлунка;
- погано перетравлену їжу. Він не встигає обробити її кислотою та переробити до останнього зернятка, і тоді в 12-палій кишці жири ледве розщеплюються, білки не засвоюються, половина речовин не всмоктується;
- перекуси на ходу та всухом’ятку. Ви ламаєте улюблені шлунком традиції, позбавляючи нормальних умов для травлення. Не дивно, що він відповідає гастритом або виразкою:
- напої з газом. Вони викликають здуття, гикавку та відрижку;
- наваристі бульйони та холодці, які активізують вироблення соляної кислоти та підвищують ризик появи ерозії слизової;
- цигарковий дим після обіду. Нікотин подразнює стінки слизової та шкодить секреторній діяльності.