Напівфабрикати: зручно, смачно, але не тільки
Магазинні напівфабрикати - це зручно. Але дієтологи чомусь застерігають... У чому ж їх шкода? Адже це просто заморожена їжа, покликана полегшити побут. Готові обіди, заморожені млинці й котлети можна швидко розігріти і з’їсти. Та ми часом уявити не можемо, з чого все це зроблено.
Візьмемо заморожені котлети. На що слід звернути увагу? Вивчаємо упаковку, а саме — склад котлет. За чинним законодавством інгредієнти, з яких зроблена харчова продукція, мають зазначатися в порядку зменшення. Тому важливо, щоб у м’ясних котлетах на першому місці було все-таки м’ясо.
А ось вказівка на те, що в складі котлет є рослинний білок — тривожний сигнал. Це добре відома соя. Мало того, що практично вся соя, вироблена в світі, є генномодифікованою! Справа й у тому, що вона практично позбавлена смаку. І щоб котлети пахли «м’ясом», у фарш, де міститься соя, додаються підсилювачі смаку. А саме — глутамат (Є621) або глутамінова кислота (Є620), які є канцерогенами.
До речі, сою, перш, ніж додати в фарш, попередньо розмочують у воді. А щоб вода з котлет не витекла при смаженні, в фарш додають стабілізатор — фосфат натрію (можуть вказувати як трифосфат, дифосфат, пірофосфат, поліфосфат або харчові добавки Є450, Є451, Є452). Ці добавки «зв’язують» воду в фарші, і котлетка виходить соковитою. Та чи багато користі від цієї соковитості?
Тепер про саме м’ясо. Ось ви таки знайшли продукцію, на упаковці якої зазначено, що вся вона зроблена з м’яса. Жодної сої. Але... яке м’ясо використовувалося для цих котлет?
Законодавством не заборонено називати «м’ясом» жир, жили, хрящі, шкіру, кістки із залишками м’яса і т.п. Сучасні технології харчової промисловості дозволяють із такого «м’яса» робити цілком симпатичний на вигляд «фарш» для котлет. Хоча, можливо, ви думаєте, що виробник пускає на фарш добірну сировину...
Вам вирішувати, чим харчуватися. Але хоча б уважно почитайте, що ви їсте! В усякому разі, тепер ви більш обізнані.