Кухарочка
Омлет на сніданок
За легендою, одного разу австрійський імператор Франц Йосип І втомився під час полювання і зайшов до простої сільської хати відпочити. Частування високому гостю господарі приготували з того, що в них було, - з яєць, борошна й молока. Імператору страва (а це був омлет!) дуже сподобалася, і він наказав кухареві готувати її в палаці. За багато років ця смакота майже не зазнала змін.
Запечений зелений
8 великих яєць, 300 г листя шпинату, 150 мл вершків 11%, 6-8 скибочок вчорашнього пшеничного хліба, вершкове масло, жменя листя кінзи, солодка паприка, сіль, чорний мелений перець.
Шпинат обсмажте в сковороді з вершковим маслом. Трохи остудіть, посічіть. У хліба відріжте скоринки і наріжте кубиками 2x2 см.
Збийте виделкою яйця з вершками. Приправте сіллю, перцем і паприкою. Перемішайте зі шпинатом. Залийте хліб і залиште на 10-15 хв. Хліб має увібрати частину рідини. Жароміцну форму змастіть вершковим маслом. Викладіть яєчно-хпібну масу. Запікайте в духовці при 180 градусах 15 хв. Трохи остудіть. Подавайте теплим, посипавши посіченою кінзою.
...Із м’я'тою, горошком і бринзою
2 яєць, 1 ст. ложка молока, 60 г замороженого зеленого горошку, 40 г бринзи, 1 ст. ложка свіжої м’яти (листочки нарізані), 2 пера зеленої цибулі, сіль, перець чорний мелений, 2 ч. ложки олії.
Зелений заморожений горошок залийте гарячою водою, доведіть до кипіння, проваріть 3 хв., процідіть, промийте під струменем холодної води. У миску розбийте 2 яєць, збийте їх виделкою. До яєць додайте молоко, сіль, перець, нарізані листочки свіжої м’яти, зелену цибулю, шматочки бринзи, перемішайте. У невеликій сковороді розігрійте олію, улийте туди яйця із зеленню, зверху розсипте проціджений зелений горошок, смажте на середньому вогні до готовності. Коли в омлету край вже схопився, а верх іще сирий, прикрийте сковороду кришкою і смажте до потрібної готовності.
...Із помідорами
3 яєць, по 1 помідору й ріпчастій цибулині, 1 ст. ложка нарізаного кропу, 40 г вершкового масла, 2 скибки білого батона.
Із батона зріжте скоринку, м’якуш наріжте кубиками, а помідор - невеликими кубиками. У миску розбийте 3 яєць, посоліть, поперчіть, додайте нарізаний кріп, перемішайте. У невеликій сковороді розігрійте 30 г вершкового масла, додайте кубики білого батона, обсмажте з усіх боків до рум’яної скоринки. Обсмажений хліб перекладіть зі сковороди в тарілку. У сковороду покладіть решту вершкового масла, дрібно нарізану цибулю обсмажте до золотистого кольору, додайте кубики помідора й протушкуйте кілька хвилин. Помідори залийте збитими яйцями із зеленню, накрийте кришкою, готуйте 2-3 хв. Подавайте відразу ж, посипавши обсмаженими шматочками батона.
Смачного!