Читай, що пишуть на звороті!
Обираючи продукти на полицях супермаркетів, ми звертаємо увагу на ціну, упаковку. Реклама, акції так і спокушають придбати новинку. А досвідчений покупець обирає перевірений часом і досвідом товар. Або ж - вивчає зміст етикетки. А його ще треба вміти правильно розшифрувати. То на що звернути увагу, що має насторожувати?
Знак ISO сповіщає, що виробник має систему управління якістю, що якість продукту контролюється на усіх етапах - від постачання сировини до реалізації готового виробу.
Дата виробництва та термін придатності товару - мають бути чітко вказані, без розводів, виправлень ручкою чи маркером, не можуть бути переклеєні чи пошкоджені.
Інгредієнти - вони мають бути зазначені строго у порядку зменшення їх вмісту, від більшого до меншого. Варто пильніше придивитися, наприклад, до упаковки з яскравим апельсином, на якій написано «фруктовий напій». Насправді, такий напій може складатися в основному з води, цукру і вітаміну С. Якщо на банці з томатним соусом першим інгредієнтом зазначені помідори, значить вони є основним складником продукту. Спеції або трави, перераховані в кінці списку, містяться в найменшій кількості. Так, принаймні, має бути.
Кількість калорій - вони мають бути вказані або на одну порцію із зазначеною вагою, або на 100 грамів продукту. На етикетці має бути також зазначено вміст жирів, білків, вуглеводів, кількість холестерину, і натрію.
Знак “Без ГМО” свідчить про те, що продукт виготовлено без використання генетично модифікованих організмів рослинного чи тваринного походження. Але на цей знак важливо звертати увагу, купуючи ковбасні вироби, майонез, консервовану кукурудзу та інші продукти із вмістом білка. Звісно, що мінеральна вода не може бути з ГМО.
Останнім часом дуже популярними стали написи «натуральний», «екологічний», «органічний». Ці слова дуже привабливі для покупця. Але чи говорять вони щось про поживну цінність продукту та його безпеку? Наприклад, тваринні жири, особливо свинина, - цілком натуральні. Та чи дуже вони корисні для здоров’я?
«Є число». Дещо упереджено споживачі ставляться до закодованих символів чи складних слів на етикетці, таких як “консерванти, підсилювачі смаку, барвники” та інші. Іноді вони закодовані під певними формулами чи буквами. Усі харчові додатки (в тому числі барвники, підсилювачі смаку й консерванти), дозволені до використання у харчовій промисловості, обов’язково регламентуються спеціальним законодавством. У Європейському Союзі для регулювання цих добавок, а також з метою інформування споживачів кожній такій речовині після схвалення присвоюється унікальний номер, так зване «Є число». Ця система нумерації для найпоширеніших харчових добавок є універсальною для багатьох країн світу, в тому числі й для України. Цим символом позначаються як натуральні компоненти, так і ідентичні натуральним чи синтетичні. Їх застосування дозволяється лише у тих кількостях, які не шкодять здоров’ю, а вміст харчових добавок контролюється відповідними міжнародними й українськими нормами.
І варто пам’ятати, що передня частина етикетки, яскрава й приваблива, розроблена професіоналами для того, щоб ви звернули увагу на товар і придбали його. Але набагато важливіше прочитати інформацію, написану на її звороті. Саме це допоможе зробити вибір на користь повноцінного та раціонального харчування.