Сало корисніше за оливу!
Оливкова олія, що традиційно вважається найкориснішим для здоров’я продуктом, поступилася свинячому салу! Виявилося, що сало (а також і вершкове масло) набагато доречніше використовувати для приготуванні гарячої їжі. Це встановили англійські вчені.
Дослідники заявили, що хоча користь рослинних жирів добре відома, готувати на оливковій, соняшниковій чи кукурудзяній олії шкідливо для здоров’я. “Краще використовувати для приготування їжі свиняче сало або вершкове масло”, - радять учені. На користь цього свідчать результати 20-річного дослідження щодо вивчення складу хімічних речовин, які виділяються в процесі нагрівання різних харчових жирів. Фахівці дійшли висновку, що під час приготування на рослинній олії відбувається виділення альдегідів - речовин, уплив яких на організм пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку раку, хвороб серця і пошкодження мозкових функцій. Учені пояснюють, що отримані відомості не свідчать про безумовну шкоду рослинних олій. Головна їх користь у наявності поліненасичених жирних кислот - важливого елементу для повноцінного харчування людини. Проблема в тому, що при нагріванні ці компоненти виділяють більше токсичних речовин, ніж мононенасичені жирні сполуки сала, вершкового або кокосового масла, коментують учені. При цьому особливо небезпечне те, що зазначені сполуки мають властивість накопичуватися в організмі, нарощуючи свій шкідливий потенціал для здоров’я.