Продукти для зими – м’ясо з гарніром, борщ, апельсиновий джем
У Китаї великого значення надають використанню спецій і прянощів. Холодної пори року рекомендується використовувати різні гострі приправи: червоний і чорний перець, імбир, корицю. Речовини, які містяться в них, подразнюють рецептори травної системи, змушують кров швидше рухатися судинами та переносити тепло.
(Ті, хто турбується не лише про правильне харчування, але й свою фігуру, можуть взяти на замітку: гострі страви не лише зігрівають, але й спалюють жир. Наприклад перець чилі підсилює обмін речовин протягом трьох годин піля їди).
Вибір м'ясних продуктів залишається завжди суто індивідуальним. Ті, хто не хоче суттєво "підрости" у вазі, вибирають телятину й яловичину. Але повністю відмовлятися, скажімо, від свинини при цьому не варто. Коли холодно (а особливо взимку) не страшно навіть скуштувати трохи сала. Саме в цьому продукті міститься дуже необхідна для протистояння застуді речовина - архідонова кислота.
Корисно вводити до раціону й субпродукти. Багата на вітаміни печінка стає холодної пори року такою ж необхідною організму, як вітамін А в чистому вигляді. Серце - чистий білок, який не обтяжений жиром і зайвими калоріями, а легені містять той же набір вітамінів, що й яловичина та телятина.
М'ясо з гарніром - найбільш "зігріваюча" їжа взимку. Дуже важливе правильне поєднання м'яса з іншими продуктами. Так, украй небажано вживати м'ясо з овочами, котрі містять крохмаль (картопля, гарбуз, кукурудза). Краще взяти як гарнір до м'яса зелень (петрушку, кріп, листовий салат), огірки, капусту, цибулю. Зелені овочі дозволяють отримати максимальну користь від м'яса.
Але дійсно величезним арсеналом корисних речовин володіє м'ясо індички. В ньому міститься унікальна речовина - триптофан, який краще за інші допомагає організму справлятися з негативними наслідками стресу. Додаткова дія триптофану - легкий снодійний ефект.
У холодні дні серйозне навантаження відчувають судини. При виході на холод вони різко звужуються, при зміні температури - різко розширюються. Це провокує напади гіпертонії навіть у людей, раніще не схильних до підвищення артеріального тиску. Найкращу допомогу судинам можа надати картопля. В ній міститься значна кількість калію, а саме цей мікроелемент робить стінки судин еластичнішими, тим самим поліпшуючи кровообіг і стабілізуючи тиск.
Борщ зігріває доданим гострим перцем. Холодної пори року він повинен бути гарячим і м'ясним. Апельсиноваий сік і цитрусові відносяться до продуктів, які охолоджують, а ось апельсиновий джем зігріває та насичує вітаміном С.