Лікувальні властивості редьки
* Редька позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, має сечо- та жовчогінні властивості.
* Сік редьки бажано приймати при лікуванні застудних захворювань верхніх дихальних шляхів. При сухому кашлі й охриплості голосу вживайте по 1-2 ст. ложки соку редьки 2-3 р. на день.
* Редьку використовують для профілактики жовчо- та сечокам’яної хвороб, атеросклерозу.
* Клітковина редьки поліпшує роботу кишечнику, тому вживання цього овочу показане при запорах.
* Цінні речовини, які містяться в редьці, знижують рівень холестерину в крові.
* При артриті, радикуліті, екземі, гнійних ранах і виразках на місця, де відчувається біль, накладають кашку з натертої редьки на 20-30 хв. 1 р. на день.
* При міжреберній невралгії, міозиті, подагрі, радикуліті, екземі, стрептодермії в болючі місця 1 р. на день втирають сік редьки ( можна трохи розвести його водою чи рослинною олією у співвідношенні 2:1). З цією ж метою застосовують розтирання з соку редьки, горілки та меду, змішані в співвідношенні 1:1:0,5.
* При гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку, туберкульозі, хронічному бронхіті, коклюші, бронхіальній астмі, анемії, цукровому діабеті, каменях у печінці та нирках рекомендується пити 10-20-відсотковий розчин соку редьки у воді, починаючи з 1 ч. ложки та доводячи обсяг ліків до 50 мл, 1-2 р. на день за 10-15 хв. до їди.
* Бронхіт, коклюш, катар верхніх дихальних шляхів можна лікувати і так. Наріжте редьку маленькими кубиками, покладіть у каструлю, посипте цукром і запікайте в духовці протягом 2 год. на слабкому вогні. Потім процідіть, відіжміть і пийте по 2 ст. ложки перед їдою та на ніч перед сном. Або: натріть чорну редьку, відіжміть сік, змішайте його з медом у рівних частинах і приймайте по 2 ст. ложки перед їдою та сном.
Коли не можна вживати:
- виразка шлунка та 12-палої кишки;
- запалення кишечнику;
- гастрит із підвищеною кислотністю;
- хвороби нирок і печінки, не пов’язані з утворенням каменів.
Перш ніж скористатися наведеними рецептами, порадьтеся з лікарем.