Кухарочка
корова у дворі – молоко-сир на столі
Цього разу ми зібрали для вас, любі наші читачі, рецепти приготування різних видів сиру, бо ціни на нього в магазинах кусаються, та й про підробки з телевізора розказують. А хочеться ж споживати якісний та натуральний продукт. Вибір є - сир можна зробити власноруч.
Кисломолочний
На 1 кілограм домашнього кисломолочного сиру потрібно: 1,5 л молока, по 1 ч. ложці соди та солі, 1 яйце і 100 г масла.
Сир залийте молоком і поставте на маленький вогонь. Варіть, доки маса стане в’язкою. Тоді відкиньте її на друшляк, застелений марлею, і добре відіжміть. Додайте яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішайте. Отриману суміш варіть на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки вона не стане схожою на розплавлений сир. Чим довше варити, тим твердішою буде. Сирну масу вилийте у формочку, застелену плівкою, і охолодіть.
Домашня бринза
1 л незбираного домашнього молока, 250 г сметани, 2 неповні ст. ложки солі, 3 яєць.
Молоко доведіть до кипіння, вменшіть вогонь і влийте сметану, перемішану з яйцями до однорідної маси. Посоліть і варіть 5 хв. на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи. Потім суміш вилийте у застелений марлею друшляк і залиште так на кілька годин. Складіть сир у марлевий вузлик та покладіть під прес. До повної готовності сир пресується близько 10 годин.
...Моцарела
2 л молока високої жирності, по 2 ст. ложки лимонного соку і солі, чверть чайн. ложки сичужного ферменту (який допомагає молоку згуститись. Купити його можна в аптеці для тварин), півсклянки води.
Молоко нагрійте до 70 градусів, додайте лимонний сік і сичужний фермент, розведений у воді, перемішайте і тримайте за такої температури, поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла. Відтисніть сир руками (в гумових рукавичках, щоб не обпектись). В окрему каструлю налийте воду, посоліть і доведіть до кипіння. Сирну масу опустіть в гарячу воду на дві хвилини. Вийнявши, ретельно розімніть, щоб сир був однакової консистенції, і знову опустіть на дві хвилини. Потім сформуйте з нього невеликі кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити у крижану підсолену воду на кілька хвилин.
...Фета
1 л молока та сіль за смаком.
Молоко налийте у скляну банку і залиште в теплому місці для прокисання. Перелийте в каструлю, поставте в холодну духовку і розігрійте її до температури 150 градусів. Тримайте там молоко близько години, стежачи, щоб не закипіло. Потім сирну масу вилийте в друшляк, застелений марлею, сформуйте мішечок і підвісьте, щоб стекло. Відгорніть марлю і посоліть сир лише з одного боку. Посоленим боком покладіть у форму, вирівняйте, притисніть, аби не було порожнин усередині, й зверху ще присоліть. Залиште сир при кімнатній температурі на дві-три години, а потім поставте в холодильник. Сир готовий.
адигейський сир
1 кг кисломолочного сиру, 1 л молока, 3 яєць, 100 г масла, по 1 ч. ложці соди й солі.
Молоко доведіть до кипіння, додайте сир і варіть півгодини, постійно помішуючи. Друшляк застеліть марлею, вилийте суміш, щоб стекла сироватка. Теплувату сирну масу викладіть у чистий посуд, додайте яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішайте. Потім поставте на середній вогонь і варіть 10 хвилин, постійно помішуючи. Затим викладіть сир у форму, змащену маслом, розрівняйте, охолодіть і поставте у холодильник на дві-три години.
Виймають сир, перевернувши форму.
Насолоджуйтеся!