Динний сезон
Триває динний сезон. Прилавки буквально завалені жовтими духмяними плодами. Але трапляються випадки "непорозумінь" цих ласощів із шлунком і кишечником. І не завжди тому, що з динями щось не так. Справа в тому, що багато хто з нас не вміє правильно їсти диню. Як же це робити грамотно?
- Через те, що в дині багато клітковини, вона вважається важким продуктом, і вживати її потрібно між основними прийомами їжі (за 2 години або через 2 години після їди), інакше виникне відчуття тяжкості в шлунку.
- Якщо змішати диню з алкоголем, ви гарантовано отримаєте довге послаблення кишечнику. Через цю ж причину її не можна запивати холодною водою, а особливо кислим молоком, кефіром і йогуртом.
- Диня протипоказана матерям, які годують дитину груддю (це може викликати в малюка важкі розлади), при цукровому діабеті, виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки.
ЯК ВИБИРАТИ ДИНЮ:
- Помацайте диню - вона повинна бути м’якою. Під час достигання плодів протопектин, який надає оболонкам клітин жорсткості, перетворюється на пектин, котрий розрихлює м’якоть, робить її ніжною;
- при виборі дині велике значення має її аромат Чим більш дозріла диня, тим більше ароматичних речовин накопичується в ній. Достигла диня буквально випромінює аромат. Її запах поєднує запахи ананаса, ванілі, груші.
КОРИСТЬ:
* У дині багато заліза, калію, кальцію, магнію, вітамінів груп В, С і А. Завдяки їм диня попереджує утворення пухлин, є засобом профілактики серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові й попереджує розвиток атеросклерозу, заспокоює центральну нервову систему;
* Ще одна делікатна галузь застосування динь - збільшення чоловічої сили. Для цього потрібно просто жувати свіже насіння (достатньо 2-5 г на день). Але оскільки їхнє вживання, а особливо передозування можуть бути шкідливими для селезінки, до насіння додають мед - він усуває шкідливий вплив.