ЧЕРЕМША НЕ ДЛЯ ВСІХ
На ринках уже активно торгують першою зеленню - черемшею, хоча екологи та правоохоронці такий «бізнес» не вітають. Утім, ця рослина з присмаком часнику справді варта нашої уваги. Врешті ніхто не заважає посадити її на присадибній ділянці і використовувати для власних потреб.
Черемшу ще називають «цибуля ведмежа». А цінна рослина тим, що містить багато аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, дуже необхідного саме зараз, коли після зими імунітет знизився.
Вітамінні і листочки, і цибулинки черемші. Її можна сушити, маринувати, засолювати на зиму. Рослина стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишківнику, згубно діє на гостриків, розширяє кровоносні судини, знижує кров’яний тиск і сповільнює ритм серцевих скорочень, а також сприяє розрідженню густого мокротиння при бронхіті. Добре її вживати, коли нема апетиту, а також при порушенні травлення, катарі шлунку і кишківнику, надто інфекційного походження (наприклад при проносах).
Ця рослина - профілактичний засіб при лікуванні цинги, грипу, дизентерії і тифу. Черемшу вживають при фурункулах, висипах на шкірі, оскільки вона має кровоочисні властивості. Застосовують зовнішньо як протисвербіжний засіб. Цибулинками лікують гнійні рани, листочками і цибулинками - кольпіти (запальне захворювання жіночих статевих органів, спринцюються відваром). Навіть для росту волосся втирають сік рослини. А для вигнання гостриків роблять клізми з відвару цибульок.
Однак, споживаючи черемшу, треба знати міру. Так, у салаті можна з’їдати 5-10 грамів листя на день. Ця рослина отруйна у великих дозах, має надміру жовчогінний уплив. Натще її їсти не можна. У кого хворі печінка, підшлункова залоза - про черемшу забудьте. Салат із неї не рекомендується вживати й тим, хто страждає на закрепи.
Черемшу застосовують для приготування вітамінних напоїв. * Чайну ложку подрібненої рослини настояти годину в двох склянках холодної кип’яченої води, пити по півсклянки тричі на день до їди.
* 10 потовчених цибулин змішують з 0,5 літра кисляку, вживають по одній столовій ложці тричі на день після їди для активізації травлення.
Тамара Бардиш,
знавець народної медицини.
24.03.17